fénymásolás szakdolgozat kötés

Nyomtatás története a kerdetektől

Másoló futár telefonszám +36-1-210-1046

Máoló Futár kft fénymásolás diplomakötés
Főoldal > Hírek > nyomtatás

Nyomtatás a kezdetektől napjainkig

Történelmünk során többször felmerült a különböző iratok sokszorosításának szükségessége, és a kézzel való másolás egy idő után már egyáltalán nem tudta kielégíteni az igényeket. A nyomtatás fejlődése során több különböző eljárás jelent meg, ezeket ismertetjük most.

A magasnyomtatás technikájának első megjelenését Kínához kötik, időben a 8. században. Egyrészt egy szútra, másrészt papírpénz erre a bizonyíték. A magasnyomtatás első formája az un. fadúcos nyomtatás volt, itt a nyomtatandó anyag negatívját kivésték, majd a felszínét befestékezték, erre terítették rá a tisztapapírlapot, amit kefével simítottak kivésett fához. 1041-ben már mozgatható nyomóelemek is megjelentek, a különálló betűket kerámiákból vésték ki.

Európában a nyomtatott anyag nagyobb példányszámú megjelenését Johannes Gutenberg nevéhez kötjük. Legfontosabb találmánya a nyomósajtó volt, ezzel különálló betűket tudott készíteni erer a célra készített öntőformáival, melyeknek oldalfalai állítható méretűek voltak, alul az un. matricával. Ezzel a technikával megjelenik a kéziszedés, amit a hagyományos nyomdák lényegében még ma is használnak. A nyomtatáshoz használt betűk fémötvözeteit folyamatosan fejlesztette, keresve a legideálisabban használható kivitelt, ezzel párhuzamosan a nyomtatáshoz legjobban megfelelő festéket is állandóan kereste. Ő találta fel a festékezőlabdacsot, amit bőrből készített és a nyomóforma bekenésére használt. A kézisajtója még fából készült, de a préselés ereje ezzel is megfelelő volt. Mérföldkőnek tekintik a 1456-os kéthasábos Biblia megjelenését, ami a nyomtatott könyvek elkészítését forradalmasította. A képek megjelenítésre kialakult az un. Klisé.

A síknyomtatást, más néven litográfiát 1796-ban találják fel, ezt a technológiát ma már csak grafikák elkészítésre használják.A szitanyomtatás a 19.században jelenik meg Európában, és leginkább textiliparban kerül felhasználásra, jelenleg is dolgoznak ezzel a technikával, ofszetnyomatok, textil termékek és közúti jelzőtáblák is készülnek vele.A mélynyomtatás egy korai időkig visszavezethető technológia, korunkban leginkább reklámtárgyak nyomtatására alkalmazzák.

A digitális eljárások lépésenként kerültek bele a nyomdaipar fejlődésbe, először a szövegszerkesztés és tördelés, majd a nyomóforma készítésénél is felhasználták. Ezeknek a technológiáknak a fejlődése jelenleg is folyamatosan tart, fokozatosan véve át a hagyományos nyomtatás bizonyos területeit.

A nyomtatáshoz kapcsolódó szolgáltatásaink

Színes nyomás max.A0+ méretigSzínes tervrajz nyomtatás
Sokszorosítás A6-A0 méretigSzínes szórólap készítés azonnal
Kártyanaptárak készítése fóliázvaEtikett készítés
Boríték késztés 10 Ft -tólCD - DVD írás
Plakát nyomtatás max A0 méretigPoszter nyomtatás kasírozás
Perszonalizálás - megszemélyesítésKötészet, laminálás, vágás, iratsín
Digitális nyomdai szolgáltatásunkszakdolgozat-kotes és diplomakötés 1.500 Ft

Cégadatok :

Másoló Futár Kft.

Levelezési cím:
Budapest 1095 Soroksári út 48.
Adószám :
13780661-2-43
Bankszámla szám:
10300002-20611987-00003285

Adatkezelési szabályzat

Híreink :

Friss híreink